Arhiva:
O Ignissu

Dobrodošli na najbogatiji repozitorij znanja o zavođenju i muško ženskim odnosima na Internetu. Ako ste muškarac, vjerojatno vas najviše zanima igra, o kojoj je pisano u šest kategorija:
- Igra općenito
- Interna igra (samopouzdanje)
- Upadi (upoznavanje)
- Srednja igra (spojevi i komunikacija)
- Kasna igra (seks)
- Završna igra - veze i brakovi

Ženama igra nije dostupna, no za njih svejedno postoji mnogo korisnih savjeta. Mogla bi im biti važna i analiza percepcije i realnosti tijela, kao i poučne priče o curama koje vole kretene.

Zabavni testovi čekaju odvažne čitatelje oba spola.

Ovaj blog je također bogat izvor edukacije o ljudskoj seksualnosti i svim društvenim pojavama koje proizlaze iz nje. Obrađene su sljedeće teme:

- Kako ljudi biraju svoje partnere?
- Muška seksualna hijerarhija (Alfa i Beta)
- Sociološki podaci i analize
- Feminizam
- Aktualna događanja
- Tipične racionalizacije o seksualnom ponašanju
- Umjetnost vezana za seksualnost
- Putopisi i usporedbe seksualnih tržišta diljem svijeta.

Osim seksualne tematike, povremeno pišem i o drugim stvarima, tako da možete poviriti i opće-filozofske članke, zabavu i parodije, te anomalije.

Arhiva po mjesecima:
Svibanj 2018 (1)
Ožujak 2017 (2)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (1)
Veljača 2016 (5)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (1)
Studeni 2015 (3)
Listopad 2015 (1)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (3)
Svibanj 2015 (3)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (3)
Siječanj 2015 (5)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (5)
Listopad 2014 (5)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (6)
Srpanj 2014 (6)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (8)
Travanj 2014 (8)
Ožujak 2014 (8)
Veljača 2014 (9)
Siječanj 2014 (7)
Prosinac 2013 (11)
Studeni 2013 (9)
Listopad 2013 (14)
Rujan 2013 (9)
Kolovoz 2013 (4)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (6)
Travanj 2013 (5)
Ožujak 2013 (4)
Veljača 2013 (5)
Siječanj 2013 (6)
Prosinac 2012 (6)
Živi dugo i igraj.

Ponestalo vam mojih sadržaja? Evo vam onda još neke stvari koje se tiču igre:

- Moj popularni vodič zavođenja "Umijeće Igre"
- Moj forum
- Moji newsletteri iz 2013. i 2014. godine
- Moja kolumna na Return of Kingsu
- RooshV
- Roissy (Heartiste, Chateau)
- Dalrock

Ostali zanimljivi sadržaji:

Without Hot Air
Non-Intervention
No-nonsense Self-defense
The Social Pathologist

Igniss - Gdje politička korektnost odlazi umrijeti.

subota, 07.02.2015.

Djevice nisu svete krave

Mnogi muškarci (bili oni moji čitatelji ili ne) su instinktivno svjesni da je promiskuitet jedna od najgorih osobina koju žena može imati i da s takvom ženom nikada ne treba imati ništa ozbiljno, inače bi čovjek mogao gadno nagrabusiti. Iz toga zatim logično zaključuju da su najbolje žene čiji je promiskuitet na minimalnoj razini, tj. koje su još uvijek djevice. Himen za njih postaje poput signala svjetionika, garancija da je to prava žena za njih, inače se ne bi čuvala sve dok ih nije upoznala. Što je žena imala manje partnera, tj. štoa je ona bliže djevičanstvu, te posljedično što je dulje ostala djevicom, to je žena kvalitetnija.



Nažalost, moram vam reći da je to pogrešno. Suprotno općem vjerovanju, odluka bi li muškarac trebao imati nešto ozbiljno sa ženom ili ne nije izbliza tako jednostavna, te fiksacija na djevičanstvo može muškarca odvesti na stranputicu velikom brzinom. Pogledajte ovu usporedbu:

Ceteris paribus (pretpostavljajući sve druge faktore istima), evo kako treba gledati na ženu s puno partnera:



Ali, Ceteris paribus (pretpostavljajući sve druge faktore istima), iz toga NE slijedi da bi na djevicu trebalo gledati ovako:


Izvor slike

Ne, Ceteris paribus (pretpostavljajući sve druge faktore istima), iz toga slijedi da na djevicu treba gledati ovako:


Izvor slike

Drugim riječima, djevica je samo žena koja još nije imala priliku otkriti svoj pravi karakter.

Razmotri dvije moguće situacije i što ti one govore:

A) Mlada djevica

Svaka žena, bila ona promiskuitetna ili ne, kvalitetna ili ne, počela je svoju karijeru kao djevica. Njeno djevičanstvo u dobi od 17 ili 19 godina ti ne govori apsolutno ništa. Jednostavno nije prošlo vremena da bi iz kombinacije toga i njenog seksualnog (ne)iskustva bilo moguće zaključiti nešto konkretno. To što ti je ona danas "poklonila" svoje djevičanstvo ne znači da ona neće skočiti na sljedećeg muškarca tjedan dana nakon što se sutra rastane od tebe. Jednostavno ne znaš. Bez daljnjeg konteksta, njeno djevičanstvo ne znači baš ništa.

B) Stara djevica

Gdje bi muškarac, kako je gore opisano, bio sklon pomisliti da je djevičanstvo = dobro pa je stoga dugotrajno djevičanstvo = još bolje, to jednostavno nije istina. Djevičanstvo nije nekakav magični eliksir kojega treba imati što više i od kojega glava ne boli. Kod žene koja je ostala djevica nakon svojih najboljih godina, ta činjenica ti govori samo jednu stvar: nešto ozbiljno ne valja kod ili njene sposobnosti vezivanja za muškarca, ili kod njenog odabira muškaraca, ili oboje. Pojasnit ću na primjeru:


"Često sam bila u napasti. Od muških sam više puta čula "Hej ako se seksaš to će ti pomoći trčati brže", otkrila je američka olimpijka Lolo Jones (30), prije otkrivanja svog odgovora: "Svakako, ako me oženiš."

Teško je vjerovati da Lolo Jones, zgodna bogata plavuša sa utegnutim tijelom, u proteklih 10-ak godina (uključujući sve njene najprivlačnije godine), nije naišla na baš niti jednog muškarca koji bi je bio voljan oženiti i čekati sa seksom prije braka. Takvih (pogotovo danas) ima milijun. Je li to zato što je ona vrlo čedna i seksualno suzdržana? Očito ne; kada tu mogućnost odvagnemo s njenom tetovažom na intimnom mjestu i radošću kojom se kurva za pozornost slikajući se gola za razne časopise, jasno nam je da nije ni stidljiva ni aseksualna.

Činjenica da je Lolo Jones djevica u dobi od 30 godina nam govori jedino da seks shvaća kao oružje čijim će uskraćivanjem lupati muškarca po glavi sve dok joj se on ne pokori, te da ima dobru samokontrolu. Nije zadržala svoje djevičanstvo toliko dugo zato što je to ispravno, već zato što je to efikasno. Odreći se svog djevičanstva značilo bi odreći se vrijednog komada naoružanja koje ti omogućava privlačenje pozornosti i ucjenjivanje potencijalnih partnera. Lolo Jones možda nije nikada prevarila muškarca, ali sigurno mu nikada nije ni bila lojalna.

Žena čiji himen u trideset godina nije posjetio niti jedan muški spolni organ imat će jednake probleme s osjećanjem iskrene naklonosti prema muškarcu kao i ona koju je posjetilo previše njih. Da se poslužimo jednostavnom analogijom, isto kao što kuća nečista poput svinjca pokazuje da je njen vlasnik lijen i neodgovoran, tako i sterilna kuća u kojoj je sve podređeno čistoći pokazuje da je njen vlasnik živčan i opsjednut kontroliranjem okoline.


Znači li sve ovo da nije važna ženina prošlost? Naravno da ne znači. Prošlost je uvijek bila i ostala vrlo važan indikator ženskog karaktera, kao i putokaz budućnosti. Ali bez dodatnog konteksta, njeno trenutno seksualno stanje ne znači baš ništa
Drugim riječima, žene s 0 predbračnih partnera i najnižom stopom razvoda od samo prikazane u ovom grafu...



... nisu toliko premoćnom većinom imale sretne i uspješne brakove zato što su imale 0 predbračnih partnera...

...već su imale 0 predbračnih partnera zato što su bile kvalitetne žene koje su bile iskreno privučene dobroti i pouzdanosti više nego bilo čemu drugome i oduvijek su željele izgraditi zajednicu s takvim muškarcem.

Oznake: broj, lakoća, djevičanstvo, kvalitetna žena, promiskuitet, završšna igra, odabir partnera, teorija seksualnog


- 21:48 - Komentari (15) - Isprintaj - #

srijeda, 02.04.2014.

Zanimanje vs. Ženstvenost

Ljepota i seks su ono zbog čega muškarac želi ženu. Ali hraniteljski instinkt je ono zbog čega je voli.
- Igniss

Ženstvenost je uz ljepotu uvijek bio i ostao glavni faktor privlačnosti kod žena. Već sam opisao kako je ljepota ono što otvara vrata, no hraniteljski instinkt (vrlo bitan dio ženstvenosti) je ono što određuje što će se poslije dogoditi s njima.

Da ne duljim, danas vam donosim ovaj općeniti prikaz korelacije ženstvenosti i ženskog zanimanja:


"Uvijek sam mislila da muškarce pali moja pozicija managera nabavnog lanca u metaloprerađivačkoj industriji..."

Iako na prvi pogled možda u ovoj tablici vidite određenu negativnu korelaciju između razina ženstvenosti i edukacije (tj. inteligencije, kojoj je edukacija jedna od manifestacija), stvari nisu baš tako crno-bijele. Npr., medicinske sestre trebaju puno više obrazovanja, inteligencije i stručnosti nego političarke.

Evo koji sve faktori (otprilike podjednakom snagom) utječu na razinu ženstvenosti koje (u prosjeku) žena stječe svojim zanimanjem:

1. Konkretno pomaganje drugim ljudima - nije važno je li nekome dala injekciju ili donijela kavu, radi se o tome da je kroz svoj posao direktno učinila nešto za drugu osobu. Ako je ta osoba dijete, udvostručite bonus. To je ono što čini učiteljice znatno privlačnijima od vulgaris uredskih činovnika, makar oni bili u uredu dobrotvorne organizacije za podizanje razine religijske tolerancije u Tanzaniji.



2. Važnost izgleda (pogotovo vitkog tijela) za uspjeh u zanimanju - sportašica u pravilu ne može biti debela i vrlo je malo vjerojatno da puši, pije ili uzima lake droge. Za konobaricu u kafiću ili stujardesu je veliki plus ako je mlada i zgodna, iako to nije nužno za njen posao, dok je za kvantnu fizičarku to potpuno svejedno.

3. Tabu faktor - neka određena zanimanja nose sa sobom element zabrane koji ih čini privlačnijima. Upravo zbog toga se nitko nikada ne odijeva u kostim seksi konobarice, ali seksi policajka je vrlo popularna.

4. Kompliciranost i apstraktnost naziva zanimanja - dakle, ne složenost samog zanimanja, nego složenost naziva. "Viša povjerenica za rodnu jednakost u području znanstvenog istraživanja" je znatno manje i seksi i ženstveno od "maserka".


Oduvijek sam sanjao o ženi koja radi ovdje

Za zanimanja koja nisu navedena po ovim parametrima lako možete procijeniti gdje se otprilike nalaze:

- "Liječnica" uključuje puno brige o ljudima, no istodobno i kompliciranosti, birokracije i agresivnosti koja dolazi sa stresom i oštrim natjecanjem u tom području. To je svrstava negdje između medicinske sestre i znanstvenice, dok je "fizioterapeutkinja" znatno bliže medicinskoj sestri nego znanstvenici.
- "Gimnastičarka" je u svakom pogledu ekvivalent plesačice, dok su "bacačica diska" i nogometašica zbog grubosti svog posla sličnije policajki.
- "Pornoglumica", iako dijeli većinu osobina s plesačicama, sadrži daleko preveliku količinu promiskuiteta da bi mogla biti znatno ženstvenija od političarke. "Kurtizana", s druge strane, koja ima samo par utjecajnih klijenata i održava potpunu diskreciju, ne trpi takve penale.
"Nastavnica" ne radi s malom djecom pa je negdje između učiteljice i profesorice.
- "Operaterka u call centru" bi bila ekvivalent prodavačice, samo malo niže jer je njen izgled potpuno nevažan za posao

Upravo zbog ovih varijacija "Jesi li Alfa?" test za žene ne uključuje zanimanje, već kroz svoja konačna pitanja mjeri samo krajnje rezultate kao što su ljubaznost ili elegancija. Za očekivati je da bi jedna sutkinja općinskog kaznenog suda na tim pitanjima dobila manje bodova od jedne balerine, no uvijek je moguće iznenaditi se.

Oznake: posao, novac, žene, ženstvenost, odabir partnera, savjeti za žene, kvalitetna žena


- 10:44 - Komentari (12) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.09.2013.

Patrijarhija i civilizacija (Dio 3 - Zamka raja za muškarce)

U prošlim tezama objasnio sam zašto je patrijarhija nužna za razvoj i postojanje civilizacije, te zašto unatoč tome nisu sve patrijarhije civilizacije. To je bila prilično crno-bijela usporedba koja je bila temeljena na činjenici da matrijarhalna društva oštro naginju seksualno tržište prema ženama, što urušava civilizaciju. Kako bismo razumjeli suptilnosti te usporedbe, trebamo uzeti u obzir jedan egzotičan ali nipošto nemoguć slučaj:

Može li unazaditi civilizaciju to što je seksualno tržište te civilizacije previše naklonjeno muškarcima, a ne ženama?

Što zapravo znači da je seksualno tržište naklonjeno muškarcima? Smatram da se to može uspoređivati preko ovih pet indikatora:

1) sasvim je obična pojava da su ružni i neugledni muškarci sa zgodnim ženama ("test muške ružnoće")
2) postoji velika vjerojatnost da će žena ostati sama ili usidjelica ako se ne uda rano
3) prosječni muškarci (a ne samo Alfe) stvarno imaju slobodu "vrtiti žene"
4) stopa razvoda sastavljena je više od 50% muško-iniciranih razvoda
5) osobine poput vjernosti, stabilnosti, morala i skrbi za obitelj su među ženama iznimno važne i nose veću težinu nego igra (ne postoji sindrom dobrog dečka)


Ako provjerite ovih pet indikatora u slučaju recimo Hrvatske (da ne govorimo Amerike) i recimo Rusije, vidjet ćete da naše seksualno tržište nije nimalo naklonjeno muškarcima, dok rusko itekako jest:


Ova tablica naravno ne znači da ne postoji određen broj i Hrvatica i Ruskinja koje ne odgovaraju ovim osobinama, ili da su Ruskinje savršene žene (npr. dobro je poznata njihova tendencija da budu ljubomorne i stalno pokušavaju kontrolirati muškarca kroz dramatične scene)

E sad, kako seksualno tržište postaje naklonjeno muškarcima? Postoji mnogo razloga, među njima i kultura, no smatram da je glavni razlog demografska struktura po spolu. Kako sam pisao prije, manjak muškaraca u nekoj ne-izoliranoj sredini sam po sebi neće učiniti seksualno tržište naklonjeno muškarcima. No ako postoji manjak muškaraca svugdje, ne samo u tom malom kutku gdje se žene i dalje mogu zanositi fantazijama o bivanju u Alfa haremu, situacija se vrlo brzo mijenja.

Zašto Rusija ima manjak muškaraca? Kao prvo, II. svjetski rat, cca 25 milijuna ljudi ili cca 15% populacije (u obliku vojske sastavljene premoćno od muškaraca i od civila sastavljenih većinom od muškaraca). Zatim, Staljinove čistke prije i poslije rata, još cca 15 milijuna ljudi od klanja, gulaga i gladi, opet većinom muškaraca jer su oni prvi politički protivnici i zato što u doba gladi opet prvi umiru muškarci (jer se često žrtvuju za svoje obitelji). Ukupno možemo govoriti o oko 40 milijuna smrtnih slučajeva (dakle, nešto manje od 10 Hrvatski) u Rusiji između 1930. i 1953. kada je Staljin konačno umro, od čega je oko 30 milijuna muškaraca. Prosječan Rus koji danas uživa u plodovima seksualnog tržišta može se prvenstveno zahvaliti svojim nesretnim sunarodnjacima koji su dali živote kako bi on mogao spavati sa zgodnim, mladim, lijepim ženama koje ga cijene već zato što nije pijanica i ne tuče ih. Ako si bio živi Rus 1950. godine, bio si rock zvijezda koja je mogla birati između više lijepih djevojaka samo zato što postoji. Nije ni čudo da su Ruskinje poznate po ljepoti kada su se kroz tako brutalnu selekciju razmnožile samo one najzgodnije i najplodnije. Isto je (u manjoj mjeri) vrijedilo i za Poljsku, Ukrajinu i Njemačku.


Evo što je potrebno da žene počnu cijeniti vjernost i skrb za obitelj

Iako su užasi rata i Staljinov teror završili s dolaskom Nikite Hruščeva, kriza Sovjetskog saveza, sustavna korupcija te konačni raspad svega su nastavile uzimati svoj danak. Rusija je danas jedna od zemalja najpoznatijih po paraliziranosti korupcijom, kao zemlja gdje pošten čovjek ne može ništa napraviti i gdje oligarhi ili glavni oligarh neprekidno iskorištavaju pučanstvo. U tim uvjetima, nije ni čudo da Rusija ima ogromnu stopu alkoholizma i ogromnu stopu suicida. Obje stope većinom oduzimaju muške živote. Iako je i u svijetu uobičajeno da se muškarci ubijaju dvostruko češće nego žene, u Rusiji to rade šest puta češće. Zbog svega toga, dok je u svijetu normalni odnos spolova oko 1.03 muškaraca na 1 ženu, u Rusiji je taj odnos samo 0.86 muškaraca na 1 ženu.

Budući da žene u Rusiji znaju da ih muškarci u okrutnoj utrci biraju samo na temelju izgleda i potpornih kvaliteta, dakle ljepote, sređivanja, vitkosti, vjernosti, pouzdanosti, topline, kuhanja, brige, hraniteljskog instinkta, iznimno se trude paziti na sve to. Više je Amerikanki ostalo šokirano kada je posjetilo Rusiju i uvidjelo da se jednostavno ne mogu natjecati s lokalnim ženama. Jedna voditeljica odjela ljudskih resursa u velikoj banci ostala je poznata po humorističnom opisu na svom blogu: "Moraš shvatiti da nisam lezbijka... ali ovdje sam se svela na lizanje p***e."


Naše žene za Ruskinjama nimalo ne zaostaju izgledom, već potpornim kvalitetama

Iako su u Rusiji spolovi potpuno izjednačeni po legalnim pravima i za Rusiju se ne može reći da je patrijarhalna, takva neravnoteža na seksualnom tržištu nagriza provođenje raznih zakona. Recimo, kada je toliko muškaraca pijano i propalo u životu, mnogo je žena koje će odvagnuti opcije i zadovoljiti se nekim tko ih "ne tuče previše često" i neće prijaviti razne kriminalne aktivnosti. Također će mnogo žena odlučiti da im se ne ispati natjecati na tržištu rada u tako korumpiranom društvu i rado biti kućanica nekom Rusu (ili strancu) koji je donekle uspio u životu i ima stabilna primanja. Sve će se ovo možda promijeniti u budućnosti kako dolazak nove generacije pomalo izravnava neravnotežu spolova, no zasada je Rusija seksualni raj za muškarce. Ne da tamo nije potrebna Igra, naravno, ali sve što možete zamisliti je nagnuto u mušku korist, i žene se ponašaju sukladno tome. Razmaženost je na ženskoj strani istrijebljena.

Dakle, objasnili smo zašto manjak muškaraca rezultira seksualnom otvorenošću, kvalitetnijim i ljepšim ženama, te zlostavljanjem žena. Kako bi to moglo dugoročno djelovati na društvo? Evo kako: Rusija je slabo do srednje razvijena zemlja zaglavljena u nazadnosti . Njena populacija, iako i dalje sporije od ostalih zemalja istočne Europe, nastavlja opadati. Školstvo u Rusiji je užasno. Zdravstvo je katastrofa. Medije kontroliraju političari, ekonomija im je ovisna o fosilnim gorivima i rudarstvu, i njihova vojska je sjena onoga što je nekada bila. Psihološki i spiritualno, iako nije potpala pod destruktivni utjecaj feminizma trćeg vala, Rusija upravo izvršava vlastito samoubojstvo. Možda će se još nekako izvući iz tog blata, ali bit će to bolan i dugačak put. Evo još jednog razloga zašto:

Svi novinari vole pričati o ekonomskoj krizi, nezaposlenosti i kriviti korupciju za rašireni alkoholizam i bezakonje. Ja mislim da moramo uzeti u obzir još jedan razlog: neravnotežu seksualnog tržišta.

Ignissovo pravilo #14: Muškarci će za dolazak do seksa učiniti samo onoliko koliko moraju.

Kada muškarci ne trebaju učiniti apsolutno ništa da bi uživali u seksu s lijepim ženama (ili iluziji istoga), upravo toliko će i učiniti. Kada muškarac može biti pijanac, nasilnik i propalitet (bilo svojom bilo tuđom krivnjom) i svejedno ne živjeti u celibatu, upravo takav će i biti (to je među ostalim razlog zašto će sve više muškaraca kod nas biti seksualno uspješno unatoč kriminalnoj prošlosti).

Vjenčanje? Djeca? LOL. Civilizacija? Bolje da se civilizacija strpi, jer ruski muškarci imaju pametnijeg posla. Čemu raditi, žrtvovati se i boriti za nešto kada su ti pred nosom piće i lijepe, lako dostupne žene?

Bijeli vitezovi koji tvrde da su žene urođeno moralnije pa stoga civiliziraju muškarce su u krivu, no samo napola. Nisu žene, već impresioniranje žena, to što civilizira muškarce. Postoji zlatna ravnoteža koliko muškarci moraju napraviti za dolazak do seksa. Ako je to previše, kao kod nas, u SAD-u ili u Kini, to vodi do implozije sustava i ustanka izgladnjelih masa. Kada je za dolazak do seksa potrebno premalo, kao u Rusiji, muškarci će bez problema pustiti civilizaciju da se uruši svugdje oko njih dok se utapaju u ženama. Civilizacija je održiva samo u određenoj točki ravnoteže.

Stoga su tvrdnje da će Rusija (opet) ili Kina biti supersile pogrešne jednako kao i tvrdnja da je naša zapadna civilizacija više od prolazne točke u vremenu, poput Rimskog carstva. Nije moguće napraviti trajno i vrlo razvijeno društvo kada ti su ti svi muški članovi toliko ili seksualno zasićeni ili beznadni da nemaju motivacije išta poboljšati.

Oznake: teorija seksualnog tržišta, patrijarhija, kvalitetna žena


- 13:51 - Komentari (13) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.


Voljeli biste da obradim neku temu ili trebate pomoć s ljubavnim problemom (za oba spola)? Komentirajte/ pošaljite na: ignissblog(na)yahoo.com
Ako ne napišete drugačije, prihvaćate mogućnost njegove prezentacije na blogu. Vašu adresu, sliku, ime i detalje NIKADA NEĆU OBJAVITI.
Na isti mail zatražite dozvolu za prenošenje članaka.


Klikom na gumb ispod otvarate PayPal prozor za donaciju Ignissu.

Molim donirajte jedino ako osjećate da vam je moje pisanje znatno promijenilo život na bolje i želite se zahvaliti i ovim putem. Nemojte donirati kao političku poruku, naknadu ili motivaciju za privatni savjet, ili kupnju knjige alternativnim putem.


Na lijevoj strani prozora možete unijeti iznos (u USD), a na desnoj poruku uz donaciju.

Unaprijed hvala!

Podržite Igniss blog i postanite pokrovitelj na Patreonu